Anténní drát PK-1 1000m cívka

Anténní drát PK-1 1000m cívka


( Antény a příslušenství ,Dráty a kabely )




Ukázat větší obrázekUkázat větší obrázek


MOMENTÁLNĚ NENÍ SKLADEM


Cena :
(v EUR : 82.2 €)
2000


Vojenský polní telefonní drát (jednolinka) PK-1

Pochází ze zásob československé armády a je to velmi osvědčený drát pro stavbu antén. Pokud totiž chcete pro svoje krystalky a jednoduchá rádia kvalitní signál, bez dobré antény se neobejdete - a na středních či krátkých vlnách je potřeba anténa poměrně dlouhá. Pokud ji uděláte z nějakého normálního drátu, obvykle vám vydrží jen pár dnů nebo týdnů. Měď je totiž velmi tvárný kov a měděný kabel se vlastní vahou při větší délce časem protahuje, drát se tedy prověšuje a samotná izolace PVC nezabrání jeho postupnému prasknutí (které se ještě urychlí třeba při větším větru).

Kabel PK-1 je dělaný jinak - kromě měděného jádra je v něm ještě ocelové lanko, takže celek je velice odolný a pevný. Taková anténa se jenom tak nepřetrhne. Kabel se používal k polním telefonům a bylo velmi důležité, aby v případě nějaké bojové operace zůstalo spojení zachováno za všech okolností. Proto byla věnována taková důležitost i vodičům spojujícím jednotlivé telefonní přístroje s ústřednou.

Cena je za celou velkou cívku s drátem délky 1 km (1000m).

Drát je nepoužitý, ze starých "strategických" zásob, takže nemá narozdíl od nejrůznějších vojenských výprodejů prodřenou izolaci (což sice funkci nijak nevadí, ale pokud ho máte venku, nateče tam při dešti trhlinou voda, nebo vlhkost při ranní mlze nebo večerní rose a postupně zkoroduje v tom místě ocelové lanko, což má za následek brzké přetržení drátu).

Kovová cívka je samozřejmě v ceně.

Váha cca 15kg, proto je o pár korun vyšší přepravné...



Zkuste popřemýšlet také o následujícím :




Anténní a telefonní drát PK-1


Anténní drát PK-1 100m


Anténní izolátor


Odpojovač antény - bleskojistka








RetroRáj.cz
E-Shop s nostalgií
je tu s Vámi už 10 let...

shop@radiotechna.cz
Obch.podmínky

Doprava

Kontakty