Propojovač baterií 12V

Propojovač baterií 12V


( Doplňky vozidel ,Baterie a akumulátory , Vypínače, kontrolky Nabíječky baterií )




Ukázat větší obrázekUkázat větší obrázekUkázat větší obrázek

Skladem 2 ks

Cena :
(v EUR : 35 €)
850 ksKoupit


Toto elektronické zařízení - propojovač, připojovač, nebo chcete-li odpojovač - slouží pro nabíjení a bezproblémový společný provoz dvou akumulátorů, například v obytných vozech, dodávkách, atd.

Pokud totiž spojíte napřímo dva akumulátory paralelně, tak sice dosáhnete (téměř) dvojnásobné kapacity a při jízdě se budou oba nabíjet, ale zároveň podstatně snížíte jejich životnost, protože se v klidovém stavu budou ovlivňovat a laicky řečeno proud v nich se bude různě přelévat.

Je tedy potřeba, aby spolu byly spojené pouze v době, kdy se nabíjejí (tedy za jízdy). Toho se dá docílit několika způsoby, například jednoduchým stykačem napojeným na spínací skříňku. Zde je ale zase problém, že pokud je jedna baterie vybitá (pokud s ní třeba napájíme zařízení karavanu při kempování) a vy je spojíte, sníží se logicky startovací proud u druhé baterie a možná ani nenastartujete.

Zařízení ISOLEX pracuje tak, že jeho ovládací přívod připojíme ke spínací (nebo pojistkové) skříňce tak, aby na něj přišlo 12V když zapneme klíček. Zapnutím klíčku se aktivuje vnitřní časovač a ten obě baterie propojí teprve až zhruba po jedné minutě. V té době je už motor nastartovaný a alternátor překonal prvotní proudový "náraz" od startovacího akumulátoru. Jednoduché - ale spolehlivé a stoprocentně účinné.

Určeno pro maximální zatěžovací proud až 200A - hodí se tedy s dostatečnou rezervou i pro velké, např. 100Ah baterie.

Při zapojování je třeba pouze dodržet správné zapojení přívodů označených čísly 85 (ovládací přívod) a 86 - ten přijde připojit na kostru vozidla.

Silové kontakty tohoto elektronického stykače doporučujeme ještě přemostit mechanickým spínačem (třeba klasickým odpojovačem baterie), kterým v nouzi můžeme obě baterie spojit ihned - tak jako je uvedeno na schématu na třetím obrázku.

Vyrobeno v ČR



Zkuste popřemýšlet také o následujícím :




Utěsňovač chladiče


Zpožďovací obvod 1-10 sec. 12V


Mlýnek na kávu


Cestovní šachy dřevěné








RetroRáj.cz
E-Shop s nostalgií
je tu s Vámi už 10 let...

shop@radiotechna.cz
Obch.podmínky

Doprava

Kontakty