Momentový klíč

Momentový klíč


( Nářadí a nástroje )




Ukázat větší obrázekUkázat větší obrázek

Skladem 1 ks

Cena :
(v EUR : 20.5 €)
499 ksKoupit


Momentový klíč je zase taková jedna věcička, kterou obvykle doma nemáte a o které si myslíte, že ji nepotřebujete. Ale pokud to s auty a veterány myslíte vážně, tak je pravý opak pravdou. Důležité šroubové spoje na automobilech (třeba hlava válců, přední a zadní náprava, řízení...) musí být dotaženy s předepsaným utahovacím momentem (laicky řečeno silou). Hodnoty utahovacího momentu naleznete v každé servisní příručce a někdy i v návodu k obsluze.

Typický příklad je hlava válců - tam je dodržení předepsaného momentu naprosto klíčové. Pokud totiž hlavu dotáhnete málo, může (a pravděpodobně bude) vám podfukovat těsnění a brzy jej zničíte, půjde vám voda do válců, auto se bude záhadně přehřívat a dělat plno dalších kulišáren. Když ji zas dotáhnete moc, riskujete kromě opět zničeného (vymačkaného) těsnění zkřivení dosedací plochy a její zničení, které bez následného přebroušení neodstraníte. Veteránské silnice jsou lemovány domácími "odborníky", kteří dodnes nemohou pochopit, proč ten motor neustále vaří, když si dělali kompletní generálku z nových dílů. Jenom dlouholetý odborník má v ruce takový cit, že dokáže odhadnout utahovací moment od oka - a to ještě s velmi malou přesností.

Momentových klíčů je na trhu plno - zejména dneska, kdy burzy a aukro zaplavily levné "automatické" momenťáky v podlouhlých černých plastových krabičkách (jiné tady už neseženete) , které sice vypadají poměrně efektně a "profesionálně", ale o přesnosti se u nich moc mluvit nedá. Jsou sice zdánlivě výhodné v tom, že si předem nastavíte požadovaný moment a pak jen utahujete - klíč po dosažení nastaveného momentu jakoby "cvakne". To má ale jednu zásadní nevýhodu - na níž záhy přijde každý poměrně logicky. Můžete si sice nastavit POŽADOVANÝ moment, ale nevidíte nijak moment AKTUÁLNÍ. Profesionální momenťáky mají stupnici, na níž můžete sledovat, jakou silou právě utahujete a zda-li se již blížíte k požadované hodnotě.

Profesionální klíče se stupnicí vyrábí například naše TONA (velice kvalitní), nicméně 3 tisíce za nářadí, které přece jenom nebudete používat každý den, je celkem dost...

Nabízíme vám klasický a desítkami let osvědčený momentový klíč se stupnicí, který pracuje na tom nejjednodušším možném principu - na principu torzní tyče. Tím pádem je absolutně bezporuchový a stále stejně přesný. Je vyroben z kvalitní pérové oceli, má plastovou rukojeť, kovovou stupnici a klasický čtyřhran na GOLA hlavy 1/2" - takže můžete použít "oříšky" co už doma určitě máte.

Rozsah 0-200 Nm - dostačující pro naprostou většinu aplikací.

Nechceme být jen běžnými obchodníky, kteří bez rozmyslu prodávají vše, co jim přijde pod ruku a na čem si myslí, že vydělají. My jsme 'v civilu' také kutilové, veteránisti, řidiči - a zakládáme si na tom, že všechno co prodáváme, jsme osobně vyzkoušeli. Přímo tento konkrétní výrobek se nám - i našim známým - osvědčil natolik, že ho sami dlouhodobě používáme. S radostí ho tedy můžeme doporučit i vám a zaručit, že s ním určitě budete spokojeni a že bude fungovat tak, jak od něho očekáváte !




Zkuste popřemýšlet také o následujícím :




Konektor 12V zástrčka starý typ PAL


Bavorský klobouček Robin Hood


Hi-Fi předzesilovač NE5532


LED hodinky tachometr








RetroRáj.cz
E-Shop s nostalgií
je tu s Vámi už 10 let...

shop@radiotechna.cz
Obch.podmínky

Doprava

Kontakty