Autorádio FMV Gulliver

Zpět na přehled všech autorádií


FMV Gulliver

vyráběno v letech 1961 - 1963
vhodné do automobilů Škoda Felicia, Škoda Octavia, Tatra 603






Autorádio Gulliver bylo vyráběno maďarským podnikem FMV (Finommechanikai Vállalat - něco jako "závody přesného strojírenství") v Székesfehérváru. U nás je známé především jako součást "autobusového" kompletu s názvem Gullivox - což bylo toto autorádio doplněné o mikrofonní zesilovač.

Rádio mělo tři přepínatelné rozsahy (dlouhé, střední a krátké vlny), laděné poměrně zajímavým konstrukčním způsobem změnou indukčnosti dlouhé cívky, do které se pohybem ladícího knoflíku zasouvalo ferritové jádro. Část přístrojů měla pouze střední a krátké vlny (rozdělené do dvou podrozsahů).

Rádio používalo čtyři miniaturní elektronky a systém montáže na pertinaxové desce s dutými pájecími nýtky - což byl jakýsi předchůdce pozdějších, dodnes používaných tištěných neboli plošných spojů. To vše bylo umístěno v kovové skříňce opatřené kladívkovým lakem, propojené s další menší skříňkou, v níž byl zesilovač a tranzistorový měnič vysokého napětí pro anody elektronek. Tuto skříňku bylo možno upevnit buď za vlastní rádio a nebo nad či pod něj - v automobilech, kde byl malý prostor do hloubky.

U nás se toto autorádio ve větší míře nevyskytovalo a uvádíme ho zde hlavně proto, abychom seznámili návštěvníky s poměrně neznámým maďarským elektrotechnickým průmyslem. Je zajímavé, že v zemi která sama vlastně nikdy osobní automobily nevyráběla, byla situace v oblasti autorádií opačná - od konce války až do devadesátých let se zde vyrábělo poměrně hodně různých typů. V oblasti autorádií do autobusů pak bylo Maďarsko v podstatě jediným specializovaným producentem v rámci východního bloku.

A ještě snad pro zajímavost - Gulliver nebyl na svých cestách sám. Souběžně s ním FMV vyráběl i další typ nazvaný Lilliput, který byl skutečně celkem malý - samotné rádio mělo rozměry pouze 13x16x7cm. Patřila k němu ovšem také další "bednička" s měničem a zesilovačem.


Možnost úpravy : informujte se prosím e-mailem...




D I S K U S E
Zde můžete napsat jakýkoliv dotaz, připomínku či zkušenost - obratem bude zveřejněna.

Text komentáře:
Vaše přezdívka:
Kontrola, jestli jste člověk nebo robot :
Jaké zvíře je na českém státním znaku ?